قسمتی از کتاب 557 راز سخنرانی ، برای اطلاعات بیشتر از این کتاب بر روی کتاب 557 راز سخنرانی کلیک کنید.
1 ـ * جمعآوری اطلاعات جامع و دقیق از منابع و مأخذ معتبر درباره موضوع سخنرانی و تهیه یادداشت.
* تمرین و ممارست، تکرار و تداعی معانی.
* تعیین کردن مدت سخنرانی.
* طراحی و تدوین برای اجرای مراحل سهگانه سخنرانی؛ یعنی مقدمه، متن اصلی و پایان.
* آگاه شدن از اسامی و هویت شخصیتهای برجسته و متنفذ در مجلس.
* استعلام و آگاهی اجمالی از نقطه نظرات و انتظارات شنوندگان و نیز از شخصیتهای مجلس.
2 ـ سخنران مبتدی باید ضمن شناسایی عوامل تولید ترسها و نگرانیهای واهی و هیجانهای کاذب خویش، با تقویت هرچه بیشتر اعتماد بهنفس و تمرین مستمر و جدی، بر همه ضعفها و نواقص خود غلبه کرده و فایق آید. در نتیجه علاقهمندان به سخنوری نباید به دلیل شکست احتمالی بترسند، بلکه با مبادرت به آن، ترسشان از بین میرود.
3 ـ سخنران قبل از برخاستن و آغاز سخنرانی، به منظور غلبه بر اضطراب و هیجان ناخودآگاه، پنج بار از بینی نفس عمیق و ممتد توأم با تمرکز بکشد و پس از حبس نفس در پنج ثانیه (شمارش ذهنی از 1 تا 5)، از راه دهان (بازدم) خارج کند. سپس چند حرکت نرمشی نماید تا حرکت انرژی در سراسر بدن تسریع شود و اکسیژن بیشتری در مغز به جریان درآید.
4 ـ سخنران اگر حکایت مستندی را بیان میکند لازم است واقعی بودن و سندیت آن را بر اساس مأخذ موثق ذکر کند.
5 ـ سخنران باید مدت سخنرانی خود را بر اساس اصل وقتشناسی از قبل تعیین و رعایت نماید. در صورت پرحرفی و مطول کردن آن، شنوندگان دیگر حاضر به ادامه شنیدن نطق نخواهند بود و از طرفی ادامه سخن بیش از مدت معین و اعلامشده به معنی نوعی بیتوجهی، وقتنشناسی و عدم رعایت حال شنوندگان و سخنران بعَدی تلقی میشود.
6 ـ سخنران اگر مطلبی برای گفتن ندارد و یا آمادگی روحی و ذهنی و جسمی ندارد بیجهت بر طبل نکوبد؛ زیرا پژواک ناموزون توخالی بودن او عیان میشود و شنیدن آن غیر قابل تحمل خواهد بود.
7 ـ سخنران بهتر است قبل از سخنرانی خود، در محل مراسم حضور داشته باشد تا خللی در اجرای ساعت برنامه به وجود نیاید. بهعلاوه او باید با آرامش روحی و جسمی، قادر به ایفای مطلوب سخنرانی خود باشد. در ضمن سخنران از این فرصت کوتاه میتواند از جو مخاطبان مجلس به طور مقتضی و تلویحی در جریان قرار گیرد. از طرفی نیز مهلتی برای بررسی و کنترل مجدد دستگاههای صوتی، سمعی و تصویری، نورپردازی و سایر امور فنی مانند بلندگوها، میکروفونها و سیستم تهویه و برقرسانی و غیره برای حصول اطمینان در حسن اجرای مراسم سخنرانی فراهم میشود.
8 ـ در صورتی که حضار در مجلس به صورت پراکنده و ناموزون نشستهاند، سخنران میتواند از آنها با لحن محترمانه درخواست کند که در صورت امکان همگی در بخش جلوی مجلس در کنار یکدیگر جمع و متمرکز شوند و فضاهای خالی را پر کنند. این امر باعث ایجاد تمرکز حواس و آرامش برای سخنران و شنوندگان خواهد شد.
9 ـ پشت و کنار جایگاه و تریبون سخنران، باید از هر گونه تزیینات و اشیای زاید و عوامل متحرک که موجبات حواسپرتی و مغشوش ساختن اذهان شنوندگان را فراهم میسازد، پاکسازی شود.
10 ـ پشت سر سخنران در محل جایگاه و تریبون، بهتر است یک پرده آبیرنگ تیره یا از جنس مخملی سرمهایرنگ نصب، و با نورپردازی مناسب تنظیم شود. این اقدام از نظر روانشناسی رنگها، اثرگذاری کلام سخنران را از نظر بصری، ذهنی و روحی بر مخاطبان به صورت مطلوب محقق میسازد. روشنایی مناسب و کافی برای محل جایگاه و چهره سخنران، بااهمیت است. تعریف اجمالی فلسفه رنگ آبی تیره از نظر روانشناسی رنگها عبارت از تحریک عمیق احساسات و عواطف و حساسیت طبع، آمادهسازی روحیه مشارکت، همسویی، اتحاد و همکاری شنوندگان در فضایی سرشار از احساس آرامش، درک و تعامل، رضایت و خشنودی، عشق، محبت و گذشت در جهت تحقق بخشیدن اهداف مشترک و عامالمنفعه است.